UWAGA! PRZEDŁUŻONY TERMIN PRZESYŁANIA ZGŁOSZEŃ DO 10 STYCZNIA 2022 ROKU!
Co oceniamy?
Oceniane i punktowane będą wyjątkowość i niepowtarzalność przepisów, nawiązania do tradycji i historii – w tym rodzinnej, regionalność i okazjonalność. Dodatkowo punktowane będą zdjęcia lub skany archiwalnych, zachowanych w gospodarstwach domowych rodzinnych zapisków kulinarnych, a także wskazanie i szczegółowe opisanie receptur, właściwości półproduktów i miejsca ich pochodzenia (pozyskania).
Ocenie podlegać będzie pełne menu stołu wigilijnego, tj. zupy, przekąski (na zimno i na ciepło), dania główne, wypieki i ciasta oraz inne. Każdy z uczestników może zgłosić do konkursu dowolną ilość przepisów wypełniając odpowiedni formularz zgłoszeniowy.
Kto może wziąć udział w konkursie?
W konkursie mogą uczestniczyć wszyscy pełnoletni mieszkańcy powiatu poznańskiego, miasta Poznania i Wielkopolski, a także restauracje, gospodarstwa agroturystyczne, koła gospodyń wiejskich i inne obiekty gastronomiczne.
Zgłoszenia konkursowe
Zgłoszenia konkursowe, tj. wypełniony i podpisany formularz wraz z załączonymi Przepisami (spis ilościowy składników oraz sposób przygotowania) oraz 1-3 zdjęciami własnego – autorstwa (lub z zdjęcia z prawami do ich publikacji) należy przesłać e-mailem na adres: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl najpóźniej do dnia 10.01.2022 r. Więcej informacji w Regulaminie konkursu poniżej.
Na zwycięzców czekają trzy nagrody finansowe:
1 miejsce – 500 złotych
2 miejsce – 300 złotych
3 miejsce – 200 złotych
oraz wyróżnienia, które nagradzamy zestawem upominków.