31 sierpnia podczas Pikniku Aktywnych Mieszkańców w parku Domu Kultury w Rawiczu rozstrzygnięto piątą edycję konkursu na produkt regionalny Gminy Rawicz. Głównym celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, a także produktów charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wyjątkową wizytówką.

To była rekordowa edycja, ponieważ 11 uczestników zgłosiło aż 28 potraw. Po degustacji i rozmowach z uczestnikami, komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Kubik – Burmistrz Gminy Rawicz, Tomasz Bzdęga – Kucharz Polski 2007, Grażyna Konopka – Prezes Stowarzyszenia Zespołu Regionalnego „Wisieloki”, Adriana Miara – Dyrektor Muzeum Ziemi Rawickiej oraz Joanna Popielarz – Pełnomocnik Burmistrza ds. Obsługi Inwestora Urzędu Miejskiego Gminy Rawicz, przyznała nagrody za I miejsce w każdej z IV kategorii:

Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Ugodzie „Ugodzianki” za produkt: Hazacki syr smażony.

Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Zielonej Wsi „Nagietkowe Wariacje” za produkt: Dżem dyniowy.

Kategoria III: napoje regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Sołectwu Zielona Wieś za produkt: Nalewka z czarnego bzu.

Kategoria IV: inne produkty regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Stowarzyszeniu Koła Gospodyń Wiejskich w Szymanowie za produkt: Pojdka lub Ślepe jajo z ziemniakami w łupinach.

Organizatorem konkursu był Urząd Miejski Gminy Rawicz oraz Muzeum Ziemi Rawickiej. Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z siedzibą w Warszawie, której dziękujemy za przekazanie kulinarnych publikacji dla uczestników konkursu.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu.

Ze względu na zobowiązania służbowe, niestety w tegorocznej edycji zabrakło w komisji Pani Izabeli Byszewskiej – Prezes Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Pani Teresy Palacz – Kierownik Narodowego Instytutu Dziedzictwa oddziału terenowego w Poznaniu.

Zapraszamy do galerii zdjęć na stronie fb Gminy Rawicz:
fotoreportaż cz. 1
fotoreportaż cz. 2