20 sierpnia podczas Międzynarodowego Festiwalu Muzyków Ludowych w parku Domu Kultury w Rawiczu rozstrzygnięto czwartą edycję konkursu na produkt regionalny Gminy Rawicz. Głównym celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, a także produktów charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wyjątkową wizytówką.

Po ocenie 10 produktów, komisja konkursowa w składzie: Teresa Palacz-  Kierownik Narodowego Instytutu Dziedzictwa oddziału terenowego w Poznaniu, Grzegorz Kubik – Burmistrz Gminy Rawicz, Tomasz Bzdęga – Kucharz Polski 2007, Grażyna Konopka – Prezes Stowarzyszenia Zespołu Regionalnego „Wisieloki”, Adriana Miara – Dyrektor Muzeum Ziemi Rawickiej oraz Julita Augustyniak – Kierownik Biura Obsługi Inwestora i Przedsiębiorcy Urzędu Miejskiego Gminy Rawicz, przyznała nagrody za I miejsce w każdej z IV kategorii:

Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Domowi Dziennego Pobytu w Rawiczu za produkt: rolady/zrazy wołowe.

Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich Zielona Wieś „Nagietkowe Wariacje” za produkt: pyry z kapustą i boczkiem.

Kategoria III: napoje regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich wsi Zawady „Fajne Babki” za produkt: pigwówka Fajnych Babek.

Kategoria IV: inne produkty regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1000 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich Dębno Polskie za produkt: zupa szczawiowa.

Organizatorem konkursu był Urząd Miejski Gminy Rawicz oraz Muzeum Ziemi Rawickiej. Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z siedzibą w Warszawie, której dziękujemy za przekazanie kulinarnych publikacji dla uczestników konkursu.

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu.

Galeria zdjęć znajduje się na fb: GALERIA