
31 sierpnia podczas Pikniku Aktywnych Mieszkańców w parku Domu Kultury w Rawiczu rozstrzygnięto szóstą edycję konkursu na produkt regionalny Gminy Rawicz. Głównym celem konkursu jest poszukiwanie i ochrona przed zapomnieniem gminnych przepisów regionalnych i tradycyjnych, a także produktów charakterystycznych dla naszego regionu, które mogą stać się jego wyjątkową wizytówką.
Po degustacji i rozmowach z uczestnikami, komisja konkursowa w składzie: Grzegorz Kubik – Burmistrz Gminy Rawicz, Izabella Byszewska – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Grażyna Konopka – Prezes Stowarzyszenia Zespołu Regionalnego „Wisieloki”, Waldemar Kaniewski – ceniony w branży gastronomicznej Szef, który w lokalnej restauracji Brewicz pełni funkcję Szefa Patrona i Adriana Miara – Dyrektor Muzeum Ziemi Rawickiej, przyznała nagrody za I miejsce w każdej z IV kategorii:
Kategoria I: produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Stowarzyszeniu Żylicka Rzecz Babska za produkt: Smarowidło.
Kategoria II: produkty regionalne pochodzenia roślinnego
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich wsi Zawady Fajne Babki za produkt: Hazackie powidła Fajnych Babek.
Kategoria III: napoje regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Domowi Dziennego Pobytu w Rawiczu za produkt: Likier kawowy.
Kategoria IV: inne produkty regionalne
I miejsce i nagrodę w wysokości 1500 zł przyznano Kole Gospodyń Wiejskich w Ugodzie „Ugodzianki” za produkt: Kruszonka, czyli zupa mleczna z zacierkami.
Wszyscy uczestnicy konkursu otrzymali dodatkowo kuchenne nagrody rzeczowe.
Organizatorem konkursu był Urząd Miejski Gminy Rawicz oraz Muzeum Ziemi Rawickiej. Patronat nad konkursem objęła Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego z siedzibą w Warszawie.
Serdecznie gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu.












